Webinar Infosteel: De plek van zink in een circulaire wereld

Hoe bouw je circulair in de wereld van staal en zink? Hoe werkt thermisch verzinken precies? En wat zijn de gevaren bij het verzinkingsproces? Infosteel beantwoordt samen met staalconstructiebedrijf GS Staalwerken en ZINQ al deze vragen in dit webinar.


ZINQ zet fors in op de cradle-to-cradle filosofie. Het bedrijf ziet afval als voedingsstof voor nieuwe producten en het streeft naar 100% hergebruik van materialen. Zo worden bijvoorbeeld zinkassen die vrijkomen bij het thermisch verzinken afgeschuimd om dan volledig te hergebruiken. “70% van de assen wordt opnieuw gesmolten tot zink. De overige 30% aan zinkoxiden wordt gebruikt in o.a. cosmetica en farmaceutica voor bijvoorbeeld zinkzalf”, vertelt Kris Deferme van ZINQ. “Van zink gaat dus niets verloren.”

Verder is de samenstelling van materialen een belangrijk aandachtspunt. Die heeft een grote invloed op de levensduur van materialen. ZINQ maakte zo bijvoorbeeld de verzinkkuip een centimeter dikker. Niet alleen aan materiaalsamenstelling, maar ook aan het productieproces moet aandacht besteed worden kwestie duurzaamheid. “We gebruiken hernieuwbare energie op allerlei facetten en hanteren een duurzaam waterbeheer. De warmte van de zinkovens recupereren we om vervolgens de droogovens mee te verwarmen. Zo gaat er zo weinig mogelijk energie verloren.”


Verwarmen met groene waterstof

Om tegen 2050 zo duurzaam mogelijk zink te verwerken baseert ZINQ zich op de 5 R’s. De vermindering van grondstof is daar een onderdeel van. microZINQ biedt daar soelaas. Dat is een speciale aluminium zinklegering. Normaal hebben deze een microlaagdikte van 80 μm, bij microZINQ bedraagt deze slechts 10 tot 15 μm.

Om volledig koolstofvrij te zijn tegen 2050 heeft ZINQ het Power2ZINQ project opgestart. “Dat is een pilootproject in Duitsland waar we onze branders zullen voeden met groene waterstof. Windmolens wekken groene energie op, die wordt omgezet in elektriciteit. We voeren elektrolyse uit op het water. Dat wordt dan omgezet naar waterstof en zuurstof. Die waterstof wordt gebruikt voor de branders. Zo zetten we een stap naar de ovens verwarmen met groene energie”, besluit Kris Deferme.


Circulariteit bij stalen trappen

Staal is een duurzaam product. Bij de productie ervan wordt veel schroot gebruikt en bij de productie van balken en stafmateriaal tot wel 95%. Maar GS Staalwerken gaat verder dan dat. Aan de hand van het 10R circulariteitsmodel geeft het enkele tips om duurzamer stalen trappen te ontwerpen. “Probeer slimme trappen te maken door demontabele componenten te gebruiken, ontwerp de trap niet groter of zwaarder dan nodig en documenteer de info van het product nauwkeurig. Dat is belangrijk als het uiteindelijk hergebruikt wordt”, vertelt Berry Donkers Van GS-staalwerken.

Om circulair bouwen te vergemakkelijken zou er volgens Donkers wel iets moeten veranderen in de wetgeving. “Belgische producten hebben andere normen dan Nederlandse producten. Dat zorgt voor circulaire ongemakken”, verklaart hij. De maximale hekhoogte bedraagt in België bijvoorbeeld 1100mm tot 12m en in Nederland 1000mm tot 13m. De maximale opening is in Nederland dan weer 100 tot 500mm terwijl in België dat 110mm is. En ook de belastingen op hekwerk liggen in Nederland lager dan in België met respectievelijk 0,8 Kn/m en 1,0 Kn/m.
 

Lasspray en markeerstiften uit den boze

In het webinar is ook Martin Verberk van ZINQ te gast. Hij geeft een leerrijke uiteenzetting van de techniek en de troeven van thermisch verzinkt staal als corrosie werend systeem. Hij geeft ook de do’s en don’ts mee voor ontwerpers in verband met het bouwen van een staalconstructie. Om producten goed en veilig te verzinken is er deze checklist te verkrijgen bij zinkinfo Benelux en bij de filialen van ZINQ. Aan de hand van de checklist verhoog je de kwaliteit van je eigen product.

In het bijzonder focust Martin Verberk op de invloed van lasspray en markeerstiften op het verzinkingsproces. Een moeilijke relatie zo blijkt, want veel lassprays en markeerstiften zorgen ervoor dat het product niet meer goed verzinkt kan worden. “Vaak heeft dat te maken met siliconen die in de sprays zijn verwerkt. Het nadeel is dat je die niet weggezuurd krijgt en er dus op blijven kleven. Dat zorgt voor onverzinkte plekken. Als je te veel van het product gebruikt en dan gaat lassen, krijg je zwarte randen naast het lassen,” legt Martin uit. “Ook markeerstiften blijven vaak zichtbaar na het thermisch verzinken doordat de stift niet verwijderd kan worden en er dus geen zink op die plekken blijft zitten.”

Herbekijk hier het volledige webinar.
 

Bron: Infosteel
Deel dit artikel:

Onze partners