Xella ontwikkelt slank gevelsysteem voor industriebouw

Omdat nu ook de gevels in de industriebouw door de EPB-regelgeving steeds dikker worden, heeft Xella een nieuw bouwsysteem ontwikkeld waardoor buitenmuren tot een derde smaller kunnen blijven. Het gevelconcept HebelPlus combineert Hebel-platen met geïsoleerde sandwichpanelen en scoort hoog op vlak van luchtdichtheid, thermische isolatie, akoestiek en brandwerendheid.

Een derde slanker, geen convectie mogelijk

Om aan de EPB-regelgeving te voldoen ontwerpen architecten vandaag in de industriebouw vaak gevels met een dikte van 30cm of meer, met een beduidend ruimteverlies tot gevolg. De ingenieurs van Xella wilden komaf maken met deze hindernis en ontwierpen een nieuw gevelsysteem dat sandwichpanelen met een 8cm dikke PIR-isolatiekern combineert met 15cm dikke Hebel-platen. Het resultaat is een gevel die bijna een derde slanker is en toch beantwoordt aan de EPB-eisen.

Een belangrijk deel van de ruimte heeft Xella kunnen winnen door de sandwichpanelen zonder tussenruimte rechtstreeks op de Hebel-platen te schroeven. “Dat biedt bijkomend het voordeel op een snelle plaatsing en een perfecte isolatie, omdat convectie tussen de twee materiaallagen uitgesloten is,” aldus Sandra Van de Voorde, projectmanager bij Xella.

 

Minder tijd, minder kosten

Bovendien kunnen bouwarbeiders dankzij het HebelPlus-systeem heel wat tijd en materiaalkosten besparen. Zo hoeven ze voor de montage van de sandwichpanelen geen draagstructuur te voorzien en kunnen ze de panelen rechtstreeks tegen de Hebel-platen schroeven, zonder te moeten voorboren. De tijdrovende zoektocht naar de juiste positie voor het voorgeboorde gat is daardoor niet meer nodig.

 

Luchtdicht en brandveilig

Het systeem maakt gebruik van tand- en groefverbindingen, waardoor de Hebel-platen perfect op elkaar aansluiten. Om een volledige luchtdichtheid te verzekeren, worden de platen bijkomend gelijmd of voorzien van compriband. Daarnaast is het systeem ook erg brandveilig. De wandplaten van slechts 15cm dik bieden toch een brandweerstand van zes uur (El 360 min.).

 

Govar Industriebouw getuigt

Govar Industriebouw uit Ardooie was een van de eerste bedrijven die gebruik maakte van het nieuwe HebelPlus-systeem. Christophe Govaere, medezaakvoerder van het bouwbedrijf, somt nog enkele voordelen op: “Het systeem voldoet aan de EPB- en brandeisen en ligt qua prijs in de buurt van een gevel in silexbetonpanelen. Alleen heb je met HebelPlus een onweerlegbaar voordeel ten opzichte van die betonafwerking: het blijft een lichte wandopbouw. De totale gevelopbouw is tot de helft lichter per vierkante meter. Dat kan op een slechte ondergrond een belangrijk verschil maken in de funderingskosten. Bovendien zit het ook goed met de thermische inertie dankzij de binnenzijde in cellenbeton. Die buffert wel de nodige warmte of koelte, daar waar een gebouw uit louter sandwichpanelen dat niet doet.”

Deel dit artikel:
Onze partners