Zehnder biedt stille en flexibele ventilatieoplossingen aan Wase Begrafenissen

Eind 2012 werd in Sint-Niklaas de laatste hand gelegd aan een niet-alledaags project: een nieuw uitvaartcentrum voor de Wase Begrafenissen. Archiburo J. Van Royen ontwierp een sober hedendaags gebouw, waar alle facetten van de uitvaart op een serene en discrete manier kunnen verzorgd worden. Ventilatiesystemen van Zehnder zorgen er op elk moment van de dag voor voldoende verse, koele lucht.
Eind 2012 werd in Sint-Niklaas de laatste hand gelegd aan een niet-alledaags project: een nieuw uitvaartcentrum voor de Wase Begrafenissen. Archiburo J. Van Royen ontwierp een sober hedendaags gebouw, waar alle facetten van de uitvaart op een serene en discrete manier kunnen verzorgd worden. Ventilatiesystemen van Zehnder zorgen er op elk moment van de dag voor voldoende verse, koele lucht.


Het sobere gebouw straalt de rust en sereniteit uit die passen bij een uitvaartcentrum.


Rust en sereniteit


Architect Johan Van Royen blikt terug: “De bedoeling was om een nieuw uitvaartcentrum te verwezenlijken met grote zorg voor de overledenen en nabestaanden. Daarom creëerden we een architectuur die rust uitstraalt, met een sober materiaalgebruik en accenten in warme kleuren. Het grillige terrein en de strikte stedenbouwkundige voorschriften maakten het nochtans een hele uitdaging om het uitgebreide programma op een elegante manier uit te werken.”

Het uitvaartcentrum omvat immers zeer uiteenlopende ruimtes, zoals een aula waar uitvaartdiensten gehouden worden, een ruimte voor koffietafels, 24-urenkamers - waar familieleden ook kunnen overnachten - en groetruimtes. Het gebouw bestaat dan ook uit verschillende, aan elkaar geschakelde volumes en heeft twee aparte toegangen. Zo kan het groeten gebeuren met verschillende overledenen tegelijkertijd, terwijl elke familie het leed kan delen zonder zich aan elkaar te storen. Ook de binnentuin die het geheel opentrekt, draagt hieraan bij.


In de aula worden de uitvaarten gehouden. De ventilatie moet dan ook een grote flexibiliteit hebben voor de wisselende bezetting.


Flexibiliteit en combinatiemogelijkheden


De aard en het gebruik van het gebouw vergen een grote flexibiliteit, ook van de verwarmings-, koelings- en ventilatiesystemen: de verschillende ruimtes hebben zeer uiteenlopende volumes en kennen een sterk wisselende bezetting. Bovendien moesten de installaties discreet kunnen weggewerkt worden en de stilte niet verstoren. De ontwerpers kozen daarom voor een combinatie van verschillende Zehnder-units, die elkaar naadloos aanvullen in één systeem.


Het gebouw is uitgerust met het balansventilatiesysteem Zehnder ComfoD.


In de aula zorgt de Zehnder WHR DA 9100 voor de flexibiliteit en de korte reactietijd, die nodig zijn voor deze ruimte: ze wordt immers telkens voor relatief korte periodes gebruikt, en de bezetting is niet op voorhand gekend. De WHR DA 9100 is een balansventilatie-unit met warmteterugwinning, hier optioneel uitgerust met een koelbatterij. Zo kan de unit de aula snel van frisse lucht voorzien, zodra er mensen aanwezig zijn. De andere ruimtes worden naargelang hun grootte geventileerd door de ComfoD 250 of de ComfoD 550 Luxe.


Omwille van de nodige flexibiliteit kreeg de aula een eigen Zehnder WHR DA 9100 unit.


Ruimte voor stilte

Nu het gebouw bijna een jaar in gebruik is, zijn alle partijen nog steeds erg tevreden met hun keuze voor Zehnder. “Van de systemen die we onderzocht hebben, had Zehnder gewoonweg de beste prijs-kwaliteit verhouding,” blikt installateur Conny Nonneman terug. Arch. Van Royen vult aan: “Het systeem is ook erg discreet. Eens de kanalen weggewerkt zijn in het vals plafond, hoor of zie je er nauwelijks iets van. Je voelt zelfs geen luchtverplaatsingen.” Het systeem van Zehnder units past dus perfect in het concept van het gebouw. Het biedt comfort aan de gebruikers en laat ruimte voor wat echt belangrijk is in een uitvaartcentrum: sereniteit, rust en stilte.
Deel dit artikel:

Met medewerking van

Onze partners