Zwembad Wezenberg kiest met Sopralene Optima Garden voor duurzame dakopbouw

Achter het bestaande Olympisch zwembad Wezenberg aan de Antwerpse Singel opende een gloednieuw extra zwembad, speciaal bedoeld voor  de Belgische topzwemmers. Het trainingsbad wordt uitgerust met de laatste hoogtechnologische faciliteiten. Stad Antwerpen vertrouwde het ontwerp toe aan het architectenbureau Bladt ir & Verstraeten arch. Architect en bouwheer kozen samen voor een Soprema dakdichting in samenwerking met Dekkers Hoboken.

Eén van de meest moderne zwembaden van Europa

Met de realisatie van dit nieuwe deel van het gekende Wezenberg zwembad in Antwerpen heeft de stad de ambitie hét topsportcentrum voor zwemmen te worden in Vlaanderen. 

 

Ecologie hoog in het vaandel

Zoals steeds houdt de stad Antwerpen bij haar bouwprojecten sterk rekening met ecologie. Zo is het gebouw nog veel beter geïsoleerd dan wettelijk verplicht (isolatiepeil K12 in plaats van de vooropgestelde K30) en wordt er veel aandacht besteed aan de luchtdichtheid. De warmteproductie voor zwembadwater en verwarming vinden aansluiting op de ecologische warmtekrachtkoppeling die eerder in het bestaande gebouw werd geïnstalleerd. De inplanting van het gebouw tegen de bestaande heuvelrug zorgt voor een natuurlijke geluidsberm ten opzichte van de vlakbij gelegen Ring. En zoals het in Antwerpen wordt voorgeschreven, werd het dak ontworpen als groendak.

 

Interessante dakopbouw

Het circa 1.400 m² grote dak bestaat uit grote gelamelleerde houten spanten waarop zelfdragende Heraklith dakplaten van 50 mm werden aangebracht als draagstructuur voor het dak. Bovenop de Heraklith platen werd een SOPRAVAP ALU 3 dampscherm van Soprema aangebracht in warme bitumen, uiterst geschikt voor gebouwen met een hoge vochtproductie net zoals het Wezenberg zwembad. Als isolatie werd er gebruik gemaakt van Eurothane Silver PIR-platen waarop vervolgens een deels zelfklevende onderlaag  SOPRASTICK VENTI FF werd aangebracht en tenslotte SOPRALENE OPTIMA GARDEN als gevlamlaste toplaag. Dit membraan is samengesteld uit elastomeerbitumen met wortelwerende en brandvertragende additieven en een polyester composiet wapening. Het wordt toegepast als toplaag in een meerlaagse dakafdichting voor groendaken.

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners