Belgian Building Awards 2015: Speciale juryvermelding voor GAFPA

Twee projecten kregen dit jaar een Belgian Building Award mee naar huis. De jury, met onder andere de winnaars van vorig jaar, Tom Vanhee en Henk Desmet, en de Franstalige architecten Paul Delaby en Robert Treselj, wilden echter nog een ander opvallend project in de kijker zetten. Dat project is een weekendhuis is Wachtebeke, een realisatie van het jonge bureau GAFPA.

Door de uitzonderlijke ligging van de woning – op het einde van een verkaveling net buiten het dorp en aan de rand van een natuurgebied – kozen de ontwerpers voor een vrijstaand volume dat helemaal gericht is op de open velden en zich lijkt te distantiëren van straat en buren. De woning steunt op enkele geprefabriceerde keerwandelementen en lijkt te zweven boven het perceel: de natuur loopt zo onder en doorheen de woning. Alle modernistische stijlkenmerken manifesteren zich ongedwongen: vloeren en muren in zichtbare gelijmde houtpanelen, gevels uit gestandaardiseerde multiplex panelen, alles gevat in een ragfijn stalen frame. In tegenstelling tot veel andere projecten uit de selectie is dit modernistische ontwerp geen louter academisch verhaal maar verwijst het naar waarden die nog steeds actueel zijn.

De architecten van GAFPA: “We hebben de woning ook geconcipieerd als een moderne paalwoning, een lichte houtconstructie geplaatst op geprefabriceerde T-elementen. Het huis heeft een U-vorm met ongelijke benen die zich opent naar het landschap toe en afsluit naar de straatkant. Ze is dus op zichzelf gekeerd, de focus ligt op de natuur. Het hout primeert natuurlijk als materiaal, de thermische inertie komt van de stenen vloer en een groendakconstructie.”

Deel dit artikel:
Onze partners