Belgian Building Awards 2023 uitgereikt op BATIBOUW

Atelier Vens Vanbelle, B+ architecten, XDGA, GAFPA en Architecture Workroom Brussels zijn op dinsdag 14 maart op BATIBOUW uitgeroepen tot de winnaars van de Belgian Building Awards 2023. Forestlines van Houthandel Paulussen werd gelauwerd met de Product Innovation Award. De awards, die de bouwbeurs organiseert in samenwerking met Palindroom, belonen opmerkelijke realisaties van architecten en exposanten. De winnaars werden bekroond voor hun werk tijdens een awardceremonie in de Batibouw Academy-ruimte.

Dit jaar werden er 6 awards uitgereikt.

  • 3-2-1 Façade award:  deze award focust zich op koppelwoningen (driegevel-, tweegevel- of ééngevelwoningen) die op innovatieve wijze een maximale woonkwaliteit realiseren met veel aandacht voor daglicht en privacy.
  • Sustainability award: deze award bekroont een project dat uitmunt door zijn integrale duurzaamheidsaanpak. Dit is een project met een zo laag mogelijke of liefst zelfs een positieve ecologische impact.
  • Mixed Use award: de categorie Mixed Use bekroont een project dat op een innovatie manier erin slaagde om meerdere functies binnen één project te combineren en dus een antwoord te bieden op de vraag naar een efficiënter gebruik van de beschikbare ruimte.
  • Pioneer Award: deze award bekroont een architect, een externe persoon of een organisatie die op een bepaald vlak een pioniersrol heeft vervuld.
  • Publieksprijs: Het is de eerste keer dat er voor de Belgian Building Awards ook een publieksprijs zal toegekend werd. Een publieksjury mocht zijn eigen shortlist samenstellen en een winnaar naar voren schuiven.
  • Product Innovation award: Deze award gaat op zoek bij de Batibouw-standhouders naar het meest innovatieve en duurzame product.

De architectuurjury van de Belgian Building Awards bestond dit jaar uit zeven leden: Tim Vekemans (RE-ST architectenvennootschap, winnaar Pioneer Award 2022), Charlotte van de Water (Agoria), Fabien Dautrebande (oPla architecture), Ilse Claes (Embuild Limburg), Arnaud Tandt (FEBELCEM / NAV), Philippe Selke (Palindroom/Architectura) en Rik Neven (Palindroom/Architectura).

3-2-1 Façade award

Winnaar: Woning Brecht & Nele in Gent | Atelier Vens Vanbelle
Eervolle vermelding: Berk in Vorst | Bauclub

Over de winnaar:

In de buurt van de Gentse visserij kochten Brent en Nele samen met hun drie tieners een meestergastwoning in een uniforme en beschermde huizenrij. Hoge plafonds en relatief grote ruimtes kenmerkten de woning die standhoudt tussen een arbeidswoning en een herenhuis. Atelier Vens Vanbelle slaagde erin om een plek te creëren die in contact staat met de buitenwereld, en toch een cocon van rust biedt voor de bewoners. Sociaal en individueel lijken ze in elkaar over te vloeien. Toch blijven ze beiden overeind staan.

Alle genomineerden: woning Brecht & Nele in Gent (Atelier vens Vanbelle),Tussenin in Gent (Atelier Janda Vanderghote), Berk in Vorst (Bauclub), Tripelhuis in Antwerpen (BULK Architecten), Huis Nollekens in Leefdaal (Carton 123 Architecten)  en Phoenix Solo in Oudergem (EDA-AU).

Sustainability award

Winnaar: Londot 3 in Genk | B+ architecten
Eervolle vermelding: Kindercampus Theodoor in Jette | Cuypers & Q

Over de winnaar:

In Genk transformeerde B+ architecten de Sint-Albertusschool, daterend uit de Limburgse mijnperiode, tot een multifunctioneel ontmoetingscentrum voor de buurtbewoners van Zwartberg-Noord. Het ontwerp focust op zorgzame architectuur, multifunctioneel gebruik en vormt een laagdrempelig ‘open huis’ waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten en kwetsbare jongeren een thuis kunnen vinden.

Alle genomineerden: Londot 3 in Genk (B+ architecten), Kindercampus Theodoor in Jette (Cuypers & Q), Gummarushof in Mechelen (DENC STUDIO), AG Campus Brussel (evr-architecten), Kapel Ten Beukenboom in Ninove (GAFPA) en Circu l’air Circulair in Leuven (KPW Architecten).

Mixed use award

Winnaar: Melopee in Gent | XDGA
Eervolle vermelding: Wintercircus in Gent | Baro architectuur, SUMProject, Atelier Kempe Thill, aNNo architecten

Over de winnaar:

Aan de Gentse Oude Dokken transformeerde XDGA een voormalig industriegebied tot een nieuwe bruisende stadswijk genaamd Melopee. Terwijl verschillende woonprojecten geleidelijk aan vorm krijgen langs de kaaien neemt het publieke stadsgebouw zijn rol op als centraal knooppunt. In het ontwerp van XDGA verbindt het delen van het gebouw met de buurt. Het gebouw bestaat uit een compacte stapeling van een kinderdagverblijf, een basisschool met buitenschoolse opvang en een sporthal.

Alle genomineerden: Wintercircus Gent (Atelier Kempe Thill, aNNo Architecten, BARO en SUMProject, VK), Fabiola in Anderlecht (Carton 123 Architecten), VTS Sint-Niklaas (Denc-Studio, VOLT, BLAF en Bart Dehaene), Novacity in Anderlecht (& Bogdan en DDS+) en Melopee in Gent (XDGA).

Pioneer award

De Pioneer Award, vorig jaar nog gewonnen door RE-ST, bekroont een organisatie of een persoon die zijn nek uitgestoken heeft, die pionierswerk verricht heeft en navolging gekregen heeft voor een ideaal dat de architecten en/of de architectuurkwaliteit en zelfs onze hele maatschappij ten goede zal komen.

De jury duidde Architecture Workroom Brussels aan als laureaat.

Publieksprijs

Winnaar: Kapel Onze-Lievevrouw in Ninove | GAFPA
Eervolle vermelding: Wintercircus in Gent | Baro architectuur, SUMproject, Atelier Kempe Thill, aNNo architecten

Over de winnaar:

In Ninove stond GAFPA in voor het ontwerp van de herbestemming van de kapel van de Onze-Lieve-Vrouw ten Beukenboom. De architect vormde de kapel om tot een woning met een lichte staalstructuur. De architect schoof de staalstructuur tegen de oostelijke wand waardoor de royale ruimte bewoonbaar werd.

Alle genomineerden: woning Brecht & Nele (Atelier Vens Vanbelle), Tripelhuis in Antwerpen (BULK Architecten), het Wintercircus in Gent (BARO Architectuur, SUMProject, Atelier Kempe Thill & aNNo architectuur), Gummarushof in Mechelen (DENC-Studio, Bureau Bouwtechniek en Witteveen+Bos), NovaCity in Anderlecht (DDS+ en &bogdan) en Kapel Onze-Lievevrouw ten Beukenboom in Ninove (GAFPA).

pRODUCT INNOVATION AWARD

Winnaar: Forestlines  | Houthandel Paulussen
Eervolle vermelding: Modulaire woningen | Brensj

Met de Product Innovation Award 2023 beloont BATIBOUW en Palindroom het meest innovatieve product op BATIBOUW.

Over de winnaar:

Innoverende gevelbekleding die onbehandeld hout met aluminium combineert om zo de ‘onhaalbare’ brandreactieklasse B te behalen.

 

Alle genomineerden: tweedelevenkeukens van Adrem Keukens, modulaire woningen van Brensj, DucoBox Energy Comfort (Plus) van Duco, draadloze bridge voor Nike Home Controle van Niko en Forestlines van Houthandel Paulussen.

Deel dit artikel:
Onze partners