Maar liefst 8 categorieën voor nieuwe editie Belgian Building Awards

De inschrijvingen voor de Belgian Building Awards zijn zopas geopend. De prijzen zullen op 22 februari uitgedeeld worden op Batibouw. De aanpak verschilt grondig van die van de andere edities. Architecten kunnen zich inschrijven voor maar liefst 8 categorieën met speciale aandacht voor studenten en pas begonnen architecten. De jury zal verlopen in meerdere fases, waarbij architecten uit de shortlist ook de kans krijgen om hun project te pitchen voor de jury.

De Belgian Building Awards zijn een co-creatie van FISA (Batibouw) en Palindroom. Waar het bij vorige edities door de specifieke keuze van de categorieën niet altijd evident was voor een bureau om een project te kunnen indienen, is dat bij de uitgave van 2024 helemaal anders. Er wordt teruggegrepen naar de meer traditionele categorieën zodat elk bureau wel een project heeft dat ervoor in aanmerking komt.

 

Categorieën

Ook de jonge architecten en – helemaal nieuw – de studenten. Voor de jonge architecten wordt opnieuw een Rookie of the Year-award uitgereikt en de studenten van de Belgische architectuurscholen kunnen een project indienen waarbij ze een interessante oplossing gevonden hebben op het vlak van vergroening en waterbeheer.

Voor de doorgewinterde architecten zijn er nog 5 categorieën over: Private House, Residential Real Estate (groepswonigbouw), Utility  (onderwijs, zorg, openbare gebouwen en sport), Company Building (bedrijfsgebouwen) en de International Award.

De categorie waar niet aan getornd wordt is de Pioneer Award. Een prijs voor een persoon of organisatie die baanbrekend werk verricht heeft en voor de nodige impact gezorgd heeft. Voor deze categorie kan men zich niet kandidaat stellen, maar is het de jury zelf die op zoek naar een winnaar die deze prijs verdient.

 

Jurering

De jurering zal deze keer in meerdere fases verlopen. De journalisten van Palindroom en Architectura voeren een eerste schifting door.  Daarna zal de externe jury voor elke categorie een shortlist van drie projecten selecteren. De genomineerde architecten zullen in februari hun project mogen pitchen. Op basis daarvan zullen de uiteindelijke winnaars gekozen worden.

Binnen enkele weken wordt bekendgemaakt wie in de jury zetelt. Maar intussen kunnen al projecten ingediend worden. De inschrijvingsperiode loopt tot en met 3 januari 2024. Meer info en inschrijven kan op www.belgianbuildingawards.be.

Deel dit artikel:
Onze partners