Shortlist Belgian Building Awards 2024: dit zijn de 20 kanshebbers

De vakjury van de Belgian Building Awards heeft, verdeeld over 7 categorieën, 20 genomineerden geselecteerd die doorstoten naar de shortlist. De daadwerkelijke winnaars van per categorie worden bekendgemaakt op Batibouw, waar op 19 februari de Belgian Building Awards uitgereikt worden. Dan zal ook de winnaar van de Pioneer Award onthuld worden.

De Belgian Building Awards zijn een organisatie van FISA/Batibouw en Palindroom, die als doel heeft kwalitatieve architectuurprojecten en vernieuwende architectuurbureaus of -organisaties in de kijker te plaatsen. Hierbij gaat bijzondere aandacht uit naar de duurzaamheid en de maatschappelijke meerwaarde van de projecten. Die insteek blijkt ook uit de keuze van de categorieën.

 

COMPANY BUILDING AWARD

Projecten die getuigen van architecturale kwaliteit, originaliteit en de duurzaamheid maar bovenal inspelen op de principes van het nieuwe werken en tegemoet komen aan nieuwe ontwikkelingen om het welzijn op het werk te verhogen, maken kans op een Company Building Award.

De shortlist voor deze categorie telt 3 genomineerden:

 

INTERNATIONAL AWARD

In deze categorie ging de jury op zoek naar een project dat zich bevindt in het buitenland maar waarvan de hoofdarchitect een Belgische architect was. Architecturale kwaliteit, de originaliteit en de duurzaamheid in de breedste betekenis van het woord waren ook hier weer van doorslaggevend belang.

De shortlist voor deze categorie telt 2 genomineerden:

 

UTILITY AWARD

Voor de Utility Award komen schoolgebouwen, zorginstellingen, openbare gebouwen en sportaccommodaties in aanmerking. De jury keek in het bijzonder naar de architecturale kwaliteit, de originaliteit en de duurzaamheid in de breedste betekenis van het woord.

De shortlist voor deze categorie telt 3 genomineerden:

 

RESIDENTIAL REAL ESTATE AWARD

Dit jaar maken groepswoningbouwprojecten of gemengde projecten (50% bestemd voor bewoning) kans op de Residential real estate Award.  Bij de beoordeling keek de jury naar de architecturale kwaliteit, de betaalbaarheid, de originaliteit en de duurzaamheid in de breedste betekenis van het woord. Binnen deze categorie gaat er extra aandacht naar het ruimtelijk rendement, de vergroening en het waterhuishouden.

De shortlist voor deze categorie telt 3 genomineerden:

 

STUDENT AWARD (GREEN & BLUE)

Voor de Student Award zochten de juryleden ontwerpopdrachten waarbij architectuurstudenten interessante oplossingen bedacht hebben op het vlak van vergroening en waterbeheer.

De shortlist voor deze categorie telt 3 genomineerden:

  • Klimaat Ring (Justine Van Miegroet)
  • Hoogtereis (Flore Bernaerts)
  • Mijnverzakkingsgebied als droogteoplossing (Olivier Dochez)

 

PRIVATE HOUSE AWARD

Voor deze categorie kwamen alle eengezinswoningen in aanmerking die opgeleverd zijn in 2022 of 2023 in België of in het buitenland als ze ontworpen zijn door een architect met een kantoor in België. Bij de beoordeling werd gekeken naar de architecturale kwaliteit, de originaliteit en de duurzaamheid in de breedste betekenis van het woord en het ruimtelijk rendement.

De shortlist voor deze categorie telt 3 genomineerden:

 

ROOKIE OF THE YEAR AWARD

In de categorie Rookie of the Year ging de jury op zoek naar jonge Belgische architectenbureaus die vernieuwende architectuur weten te koppelen aan een degelijk management.

De shortlist voor deze categorie telt 3 genomineerden:

  • Veldhuis
  • platform architectuur
  • Agmen architecten

 

PIONEER AWARD

De Pioneer Award, vorig jaar nog gewonnen door Architecture Workroom Brussels, bekroont een organisatie of een persoon die zijn nek uitgestoken heeft, die pionierswerk verricht heeft en navolging gekregen heeft voor een ideaal dat de architecten en/of de architectuurkwaliteit en zelfs onze hele maatschappij ten goede zal komen. Voor deze prijs kon men zich niet kandidaat stellen, maar ging de jury zelf op zoek naar interessante kandidaten. Hiervoor is geen shortlist aangemaakt, enkel één winnaar die bekendgemaakt zal worden op 19 februari.

 

VAKJURY

De selectie van de shortlists was het werk van een vakjury die dit jaar bestond uit zes leden: Roeland Dudal (Architecture Workroom Brussels), Georges Brutsaert (Georges Brutsaert Architects), Catherine Vangilbergen (realtiebeheerder Real Estate KBC Real Estate), Johan Verborgh (arQ architecten), Philippe Selke (Palindroom/Architectura) en Rik Neven (Palindroom/Architectura).

De genomineerde architecten zullen in februari hun project of bureau mogen pitchen. Op basis daarvan zullen de uiteindelijke winnaars gekozen worden.

Deel dit artikel:
Onze partners