Belgian Building Awards 2024: deadline verlengd voor categorieën 'Student Award - Green & Blue', 'Rookie of the year' en 'International Award'

Architecten of studenten die nog een project willen indienen voor de Belgian Building Awards-categorieën 'Student Award - Green & Blue', 'Rookie of the year' en 'International Award' kunnen dat nog doen tot en met 16 januari. Voor de andere categorieën is de inschrijfperiode afgelopen.

De Belgian Building Awards zien er dit jaar heel anders uit dan de vorige jaren. Het aantal categorieën werd danig uitgebreid en verbreed zodat meer projecten en architecten hiervoor in aanmerking komen. Dat resulteerde in een groot aantal inzendingen, meer dan 80.

Voor 3 categorieën bleef het aantal inzendingen evenwel onder de verwachtingen.

Voor de 'Student Award - Green & Blue' kunnen studenten architectuur meedingen naar een prijs met een project waarin groen, biodiversiteit en verstandig omgaan met water een belangrijke rol spelen. Ze hoeven daarvoor geen nieuw project uit te werken, maar kunnen vertrekken vanuit een ontwerpopdracht die ze voor hun opleiding hebben moeten maken.

De 'Rookie of the year' staat open voor jonge architectenbureaus. Het bureau mag maximum 10 jaar bestaan (oprichtingsjaar 2013 of later) en minstens de helft van de zaakvoerders mag niet ouder zijn dan 35 jaar (geboortejaar 1988 of later). Voor deze categorie wordt zowel gekeken naar de kwaliteit van de architectuurprojecten als naar de manier waarop het bureau gerund wordt.

De 'International Award' staat open voor alle Belgische bureaus die een project gerealiseerd hebben in het buitenland. Architectuur is hoe langer hoe meer een exportproduct voor België. Dat willen we via deze categorie in de kijker zetten.

 

Jurering in verschillende stappen

De Belgian Building Awards zijn een organisatie van FISA (Batibouw) en Palindroom. Nieuw dit jaar is dat de jurering in verschillende stappen zal verlopen. Eerst zullen de journalisten van Palindroom jurering zal in verschillende stappen selectie maken van maximum 6 projecten per categorie. Deze zal door een externe jury herleid worden tot een shortlist van 3 projecten. Alle kandidaten uit de shortlist zullen hun project vervolgens komen pitchen voor de jury en op basis daarvan zal beslist worden wie per categorie de prijs wint.

 

Meer info en inschrijven kan op de website www.belgianbuildingawards.be

Deel dit artikel:
Onze partners