Bouwplannen laten uittekenen door bouwkundig tekenaars is verboden volgens de Orde

Is het binnenkort verboden voor architecten om bouwplannen te laten uittekenen door bouwkundig tekenaars? Het studiebureau ARC-ION werd  gedagvaard in kortgeding door de Nationale Orde van Architecten omdat het bouwplannen heeft uitgetekend en dat mag volgens de Orde enkel gebeuren door architecten.

De bouwkundige tekenaars en architect-assistenten van ARC-ION ondersteunen ongeveer 80 architectenbureaus in Vlaanderen bij het uittekenen van hun projecten. Met deze kerntaak van het bedrijf heeft de Orde een probleem: volgens de Orde behoort het tekenen van voorontwerpen, bouwaanvraagplannen en uitvoeringsplannen enkel tot de bevoegdheden van architecten zelf. ARC-ION riskeert een fikse boete als het deze activiteiten niet onmiddellijk stopzet.

ARC-ION voert sinds 2001 EPB-studies, veiligheidscoördinatie, stabiliteitsstudies, 3D-visualisaties uit voor diverse architectenbureaus en ondersteunt hen ook bij het tekenwerk. Daar wringt volgens de Orde het schoentje. Volgens de Orde "zijn enkel architecten bevoegd om bouwplannen zoals voorontwerpen, bouwaanvraagplannen en uitvoeringsplannen uit te tekenen. Bouwkundig tekenaars en architect-assistenten mogen enkel ontwerpen uittekenen van keukens, badkamers en veranda’s.”
Vanuit die overweging eist de Orde van ARC-ION dat het bij onmiddellijke ingang zijn activiteiten staakt tegen een dwangsom van 100.000,00 euro per inbreuk.

"Volledige sector op de helling"

ARC-ION vreest dat deze dagvaarding een volledige sector en opleidingsgroep op de helling zet. "Er zijn in ons land erkende opleidingsinstituten en scholengroepen die een opleiding als bouwkundig tekenaar en/of architect-assistent aanbieden.Deze opleidingen hebben tot doel bouwkundig tekenaars op te leiden die later in hun professionele activiteit op een architectenbureau kunnen gaan werken of als freelance tekenbureau aan de slag kunnen gaan.Studenten van erkende opleidingsinstituten voor bouwkundige tekenaars en architect-assistenten in België zouden, als we de redenering van de Orde volgen, na hun studies mogelijk hun beroep niet, of in zeer beperkte mate, mogen uitvoeren", aldus Davy Knoops van ARC-ION."

Opmerkelijk is ook dat deze dagvaarding zeer onverwacht kwam.  ARC-ION beweert dat de procedure opgestart  werd zonder enig overleg met de sector, de Belgische tekenbureaus of opleidingsinstanties.

Onrustwekkende beslissing

Om deze “ongeziene situatie” op te lossen heeft ARC-ION nu al een beroep gedaan op de meesters Erik Monard en Kris van der Beek van advocatenkantoor Monard Law in Hasselt. ARC-ION handelt niet uitsluitend uit eigenbelang, maar ook voor het beroep bouwkundig tekenaar en architect-assistent an sich: “Volgens de Nationale Orde van Architecten mag er dus geen enkele bouwkundig tekenaar of architect-assistent bouwplannen uittekenen op een architectenbureau in België. Stel dat de Nationale Orde van Architecten gelijk zou krijgen is het nog maar de vraag hoe de architectenbureaus in België al het tekenwerk gedaan krijgen zonder een beroep te mogen doen op bouwkundig tekenaars of architect-assistenten? Wat met de 500 geregistreerde tekenbureaus in België? Wat met de opleidingsinstanties die een opleiding als bouwkundig tekenaar of architect-assistent aanbieden?

Tot dusver is ARC-ION het enige bureau dat gedagvaard werd door de Nationale Orde van Architecten.

Architectura.be polste bij de Orde voor een reactie. Via Twitter liet de Orde weten geen debat via de pers te willen voeren om een sereen proces mogelijk te laten. "Niets alles is immers wat het lijkt," aldus de Orde. 

 

Bron: Persbericht ARC-ION
Deel dit artikel:
Onze partners