Consortium Europarc stelt ontwerp nieuw hoofdgebouw Europees Parlement voor

Van de 132 dossiers die door de geselecteerde deelnemers werden opgesteld, is uiteindelijk het project van het collectief Europarc bestaande uit JDS Architects, Coldefy, NL Architects, Carlo Ratti Associati, Ensamble Studio, UTIL cvba en Ramboll verkozen. Het nieuwe ontwerp benadrukt de eenvoud en technologie tussen duurzaamheid, flexibiliteit en aanpasbaarheid. Het bestaande Paul-Henri Spaakgebouw zal niet gesloopt, maar wel grondig vernieuwd worden.

In 2020 lanceerde het Europees Parlement een internationale ontwerpwedstrijd voor de vernieuwing van het Paul-Henri Spaakgebouw. Deze ontwerpwedstrijd verliep in twee rondes. In de eerste ronde werden vijftien ontwerpteams geselecteerd die een ontwerpvoorstel mochten uitwerken. In juli 2022 werd het ontwerp van het collectief uitgeroepen tot winnaar van de wedstrijd.

 

Verbinding tussen duurzaamheid en functionaliteit

Binnen het ontwerp worden de waardevolle elementen van het Spaakgebouw behouden. Zowel de oorspronkelijke structuur van de begane grond tot en met niveau zeven als een selectie van de oorspronkelijke bouwmaterialen worden hergebruikt in het nieuwe gebouw.

Het project brengt oude en nieuwe constructies met elkaar in evenwicht om duurzaamheid en functionaliteit te combineren. Een nieuwe schil, in de vorm van een diagrid, beschermt en verstevigt de bestaande structuren, helpt nieuwe programma’s ondersteunen, verbetert de bio-klimatologische prestaties van het gebouw en geeft het Spaakgebouw een vernieuw imago.

Van binnenuit maximaliseren en optimaliseren de ontwerpers de transparantie, het daglicht en het uitzicht. Van buitenaf heeft het gebouw een opaline kwaliteit die naar boven toe oplost. Het vernieuwde daklandschap is aanwezig als symbool van de nieuwe activiteit en architectuur.

 

Botanische daktuin

De hoofdzaal van het Parlement wordt onderbracht in de daktuin, het beschermende hart van het gebouw. Helemaal bovenop het vernieuwde Paul-Henri Spaakgebouw voorzien de ontwerpers een nieuw soort agora. Het wordt gevormd door een houten nest dat vanaf de bovenverdieping toegankelijk is en nodigt burgers en parlementsleden uit om elkaar te ontmoeten en te verbinden.

De vegetatie van deze tuin bestaat uit natuurlijke en kunstmatige elementen vanuit de hele Europese Unie waardoor een veelzijdig ecosysteem zich vormt. Het daktuin biedt niet enkel een uitzicht over de stad Brussel maar geeft je ook de kans om een blik te werpen in de vergaderzaal van het Europees Parlement via een groot dakraam.

 

Nieuw stedelijk as

Het gebouw moet zich openen om meer doordringbaar te worden. Bij de ingang van het Spaakgebouw creëren ze een burgerfoyer die als openbare doorgang door het gebouw dient. Er komt een nieuwe promenade die het Koninklijk Paleis en het Leopoldpark met elkaar verbindt. Door de stad wordt een nieuwe route gecreëerd waarbij openbare plaatsen, zoals het Luxemburgplein en de Esplanade Solidarność op één lijn worden gebracht.

Bovendien zal de gedeeltelijke uitgraving van de Spinelli een ruimtelijke impact hebben. Het Spaakgebouw zal niet meer verborgen worden, maar de Spinelli zal dienen als een openluchtpoort naar het Europees Parlement.

Bron: Europees Parlement

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage