Dakrenovatie in veelvoud: vier gerenoveerde daken op één supermarktgebouw

Het gebouw
Zwarte roofing in SBS
Detailafwerking SBS roofing
Zwarte SBS roofing
Zonnepanelen op plat dak met SBS roofing

Vorig jaar vernieuwde Euro Shop het voormalige winkelpand van Carrefour in Mechelen-Noord. Na jarenlange leegstand was een grondige opfrisbeurt nodig. De dakdekkers van Polydak II pakten de vier verschillende daken – samen een oppervlakte van zo’n 6.500 vierkante meter – op het pand aan. Voor de dakrenovatie kozen ze voor de zwarte SBS-roofing van SOPREMA. Dit zorgt voor een strak, waterdicht en duurzaam geheel.

Gebouw gestript

Met de nieuwe winkel in Mechelen belandt Euro Shop voor het eerst in de provincie Antwerpen. Het wilde dan ook uitpakken met een moderne en aangename winkel waar het ruime assortiment  goed uitgestald kan worden. Voor de opening van de winkel was een hoop werk nodig. Daarom werd het voormalige Carrefourpand volledig gestript. “Het pand is bijna teruggebracht tot casco”, vertelt Roel Dillen, afdelingshoofd bitumen en EPDM bij Polydak II. Daarna is het voorzien van een nieuwe, strakke zwarte gevel en werden de bestaande structuur en de vier verschillende daken op het pand grotendeels vernieuwd. 

 

Dakbedekking op vier daken

Mathieu Gijbels, de aannemer van het project,  schakelde ons in nadat al een deel van het gebouw was uitgebroken”, zegt Dillen. “Een deel van het dak was volledig afgebroken tot op de spanten. Aan ons de taak om die daken weer op te bouwen en de overige daken volledig te vernieuwen. Omdat het pand vier verschillende soorten daken op één gebouw heeft, was de aanpak van de waterdichting telkens anders. “Een groot deel is overlaagd”, vervolgt Dillen. “Naast het branden van roofing op roofing hebben we ook bitumen toplagen op andere delen van het dak mechanisch bevestigd. Op weer andere delen moest de SBS-dakbedekking worden verkleefd. Bij sommige stukken zorgden we voor extra dakisolatie en hebben we de koudebruggen tussen de beschermde volumes weggewerkt.” 

 

Waterdichting: verschillende wensen

Op het dak van Euro Shop is SBS-bitumen ingezet. Zo is SOPRALENE Garden gebruikt op de plekken waar een groendak komt, omdat dit membraan wortelwerend is. De verschillende vormen van bitumineuze waterdichting en gehanteerde bevestigingsmethoden waren deels het gevolg van de vier verschillende daken, maar deels ook de wens van de opdrachtgever. “De roofing op de nieuwbouwdelen moest volledig verkleefd worden van de opdrachtgever”, legt Dillen uit. De toplaag werd gevlamlast op de zelfklevende onderlaag en de isolatie werd verkleefd op het gevlamlaste dampscherm. Waar mogelijk werd vanuit kostenefficiëntie gekozen voor roofing op roofing. Eén dakonderdeel bestaat uit lastig te bewerken sheddaken. “Op die schuine daken in de vorm van zaagtanden konden we het bitumen niet verkleven. Daar hebben we eerst de isolatie mechanisch bevestigd en daarna het bitumen. De ondergrond daar was te slecht om direct op te verkleven.” 

 

Een keuze voor service en kwaliteit

Bij zo’n dak als lappendeken van  met verschillende constructies en deelaanpakken, is de kans groter dat de materialen goed samengaan wanneer je bij één leverancier al je bestellingen plaatst. Toch was dit niet de enige reden voor Polydak II om voor SOPREMA te kiezen. Voor het dakdekkersbedrijf is die keuze eigenlijk heel natuurlijk. “Bij 95 procent van alle roofing die wij aanbrengen gebruiken we producten van SOPREMA”, legt Dillen uit. “We maken uiteraard altijd een afweging op basis van kosten. Maar bij ons heeft SOPREMA altijd een streepje voor omdat ze goede ondersteuning bieden, kwaliteit leveren en een goede samenwerking garanderen. Er gaat veel aandacht uit naar tijdige en correcte levering. Als we een bepaald tijdstip afspreken, dan komt de levering ook daadwerkelijk op dat uur. Dat is ook qua werkcoördinatie handig.” 

 

Mooiste dakrenovatie 

Polydak II rekent dus graag op de ondersteuning van SOPREMA bij ingewikkelde projecten. Een deel van het personeel is in het verleden ook opgeleid door SOPREMA. Bij het project in Mechelen-Noord deed het bedrijf destructief onderzoek nog voor de werken en zijn de dakopbouwen met hen overlegd en bepaald. Ook werd SOPREMA nog ingeschakeld om de dakrenovatie na te lopen, zo was "de mammoet van de waterdichting" het volledige traject aanwezig. “Omdat we al zo lang met SOPREMA-producten werken, weten we inmiddels roofing aan te leggen volgens de regels van de kunst”, zegt Dillen. “Wel wilde de klant dat SOPREMA het werk kwam controleren omdat er een grote lading zonnepanelen op de roofing komt. Daarvoor hadden ze een verslag nodig dat de werken goed waren uitgevoerd.” En dat is het volgens Dillen zeker. “Het is een ingewikkeld, maar zeer interessant dak. Omdat het allemaal in zwarte roofing is uitgevoerd, vormt het toch één geheel. Dat maakt het een van de mooiste daken die we onlangs hebben opgeleverd”, verkondigt hij trots.

Bron: Soprema
Deel dit artikel:
Onze partners