‘Loon naar werk’ is thema Architectencongres NAV

Op 7 juni 2018 vindt het Architectencongres van NAV plaats in de Gentse Handelsbeurs. Dit jaar behandelt het congres het thema ‘Loon naar werk’. Het Architectencongres biedt inzicht in het architectenvak en geeft ook deelnemers de kans om van zich te laten horen. Hoe is hun beroep de afgelopen decennia veranderd, hoe ziet de verhouding met de andere bouwpartners er vandaag uit en wat brengt de toekomst? Architectura.be is mediapartner van het Architectencongres en zal de komende weken al een tipje van de sluier van deze editie oplichten. 

De bouwwereld evolueert razendsnel. Onder de vleugels van de architect komen steeds meer regelgeving en altijd maar ruimere deelexpertises. Het marktaandeel van professionele opdrachtgevers blijft groeien en ook de doorbraak van BIM op grote schaal is nog slechts een kwestie van tijd. Architecten bekleden in dat geheel een unieke positie, want ze zijn de enigen die al deze elementen op een onafhankelijke en geïntegreerde manier aan elkaar kunnen verbinden. 

En toch ondervinden architecten al te vaak dat hun werk als kost zonder meerwaarde wordt ervaren. De werklast is hoog, de appreciatie kan beter. Bouwheren onderhandelen met hen over de erelonen en het creatieve aspect verzinkt in het niet bij de rest. Het beroep van architect kampt met een perceptieprobleem.


Mogelijke oplossingen

Op dit congres reikt NAV naast een analyse ook een aantal oplossingen aan. Welke rol(len) kunnen architecten in de toekomst gaan opnemen? Zijn ze ontwerpers of bouwmanagers of een combinatie van beiden? Of zijn er nog andere mogelijkheden? En is de onverenigbaarheid van het beroep van  architect met dat van aannemer nog van deze tijd?
 

Gastsprekers

Onder de sprekers onder meer Danny Van Assche (gedelegeerd bestuurder Unizo), Mart Willekens (UGent), ir.-arch. Nikolaas Martens (MVC architecten), Kelly Hendriks (B-ILD), ir.-arch. Peter Leroy (Stramien), arch. Nico Verdickt (Verdickt & Verdickt), arch. Pieter Verfaillie (bow architecten), mr. Christophe Lenders (GSJ Advocaten), prof. ir. Rob Cuyvers (UHasselt), ir.-arch. Lorenzo Van Tornhaut, arch. Marnik Dehaen (voorzitter van de Nationale en Vlaamse Raad van de Orde van Architecten) en NAV-voorzitter Kati Lamens. Wim De Vilder praat alles aan elkaar.

Met de steun van main partner Wienerberger, partners Aliplast, arch@work, Kubus, Skylux, Renson, Velux, Kingspan, Decotrap en Gyproc.

Meer informatie en inschrijven kan via deze link.

Bron: NAV
Deel dit artikel:
Onze partners