Naam gezocht voor Gentse kantoortoren van Poponcini & Lootens

Naar aanleiding van het project voor een nieuw station Gent-Sint-Pieters is een nieuwe wijk gepland langsheen de Koninging Fabiolalaan. Voor het ontwerp van een eerste kantoortoren zal het Antwerpse architectenduo Poponcini & Lootens instaan. Om deze toren ook een naam te geven, werd onlangs een online-wedstrijd uitgeschreven.

Vlakbij het Gentse Sint-Pietersstation zal zich, als onderdeel van het project voor een nieuw Gent-Sint-Pieters, in het komende decennium een volledig nieuwe stadswijk ontwikkelen langsheen de Koninging Fabiolalaan. Voor het ontwerp van het eerste gebouw in deze wijk, organiseerde het stedenbouwkundig bureau Euro Immo Star een architectuurwedstrijd die gewonnen werd door het Antwerpse architectenduo Poponcini & Lootens. Om deze nieuwe kantoortoren ook een originele naam te geven, doet Euro Immo Star een oproep aan alle Gentenaars en reizigers: iedereen die een klinkende naam voor het bouwwerk kan bedenken, kan deze doorsturen via www.projectsofa.be. De winnaar wordt de naamgever van het nieuwe gebouw en krijgt bovendien een weekend naar Londen voor twee personen cadeau. We geven je alvast een blik op dit zogenaamde SOFA-project aan Gent-Sint-Pieters.

De nieuwe kantoortoren aan het Genste Sint-Pietersstation, Poponcini & Lootens

Resultaten van de stedenbouwkundige & architectuurwedstrijd 2009

Om de eerste aanzet te geven aan de projectontwikkeling langsheen de Koniging Fabiolalaan, organiseerd Euro Immo Star eind juli 2009 een architectuurwedstrijd. Ruim 20 bekende ontwerpteams schreven zich hiervoor inn en uiteindelijk werden hieruit vijf teams geselecteerd. Zij kregen de opdracht om een inrichtingsplan voor de projectzone (de zone SOFA) uit te werken én om een schetsontwerp te maken voor het eerste kantoorgebouw op deze site. De vijf ontwerpteams die de laatste ronde van de architectuurwedstrijd haalden, zijn Asymptote Architecture (New York), AWG Architecten (Antwerpen), Benthem Crouwel Architekten (Amsterdam), OAB (Barcelona) / Jaspers & Eyers Architects (Brussel), Poponcini & Lootens Ir. Architecten bvba (Antwerpen). Het laatste bureau uit Antwerpen kwam hierbij als winnaar uit de bus. Hun ontwerp van het gebouw zal dan ook binnenkort gerealiseerd worden vlakbij het Sint-Pietersstation. De eerste steenlegging is gepland voor eind 2010.

    
De ontwerpen van Asymptote Architecture en van AWG Architecten.

    
De ontwerpen van  Benthem Crouwel Architekten en van OAB/Jaspers-Eyers

 

Een toren als nieuwe eye-catcher

Het winnende ontwerp van P&L bestaat uit twee delen: een laag gebouw in L-vorm en een toren. Het lage gebouw krijgt een publieke functie, waarin bijvoorbeeld een tentoonstellingsruimte kan komen. De kantoren bevinden zich dan weer in de toren. We kunnen dus spreken van de ‘publieke’ arm en de ‘private’ toren.
Voor de gevel van de kant Fabiolalaan kozen de architecten voor een ruwe, introverte sfeer waarbij ze gebruik maken van steenachtige materialen met markante structuur, zoals baksteen. Enerzijds omdat dit materiaal veelvuldig gebruikt wordt in de omgeving, anderzijds omdat de openheid langs deze zijde beperkt is.

Zicht langsheen de Fabiolalaan, ontwerp Poponcini & Lootens

 

Interactie met de omgeving

In 2005 maakte de Franse landschapsarchitect Alain Marguerit voor de volledige site langsheen de Koningin Fabiolalaan een plan van openbare ruimte op. Dit plan wordt door Poponcini & Lootens versterkt met punctuele ingrepen zoals groene toegangen, waterelementen en verlichting, waardoor de belevingswaarde van de omgeving verhoogd wordt. Bovendien zijn de bouwvolumes ranker in vergelijking met de voorgaande studies, waardoor er meer ruimte gegeven kan worden aan de buurt en er minder schaduwvorming is. Ook de toegangen tot de diverse gebouwen krijgen in het voorstel van de architecten veel aandacht. Zo ligt de ingang van het nieuwe kantoorgebouw op niveau +1. De architecten creëerden voor deze ingang een zwevend voorplein, een podium met zicht op het Maria Hendrikaplein, het station en de nieuwe busterminal. Deze verhoging geeft het kantoorgebouw een veilige inkom en men kan dit ‘podium’ in de toekomst gebruiken voor andere (culturele) activiteiten. Toegankelijkheid voor mindervaliden blijft uiteraard gegarandeerd.


De nieuwe kantoortoren aan het Genste Sint-Pietersstation, Poponcini & Lootens


Transparantie is dan weer de sfeer die de architecten willen creëren voor de gevel om en rond de esplanade, die zich als nieuwe route doorheen de projectontwikkeling profileert en parallel loopt met de Koningin Fabiolalaan en de sporen. Rond deze esplanade zullen gladde materialen zoals architectonisch beton en glas worden gebruikt.

 


Wedstrijd: bedenk een naam en ga naar Londen!

Met de nieuwe kantoortoren is het startschot gegeven voor de ontwikkeling van een heel nieuw Gents stadsdeel. In het nieuwe gebouw komen niet alleen kantoren, het lage deel van het gebouw krijgt een publieke functie waarin plaats is voor bijvoorbeeld tentoonstellingsruimte en een auditorium.
Het nieuwe gebouw heeft nog geen naam en daarvoor kan je nu meedoen aan de onlinewedstrijd. Een jury bestaande uit de Gentse stadsdichter Peter Verhelst, voormalig Gents burgemeester Frank Beke, architect Mauro Poponcini en communicatieverantwoordelijke van Euro Immo Star Gwenn Nevelsteen, zal de inzendingen vakkundig beoordelen. Zij zullen oordelen of de naam niet alleen goed klinkt, maar ook of deze de identiteit van het gebouw, de nieuwe wijk en de stad Gent versterkt. Wie daarenboven een inspirerend openingsevent kan bedenken dat rekening houdt met de naamgeving, vergroot zijn kansen op de hoofdprijs.
 
De wedstrijd loopt nog tot 1 mei. Alle info op www.projectsofa.be  

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners