Quatuor van Jaspers-Eyers verkozen tot Best of Europe op International Property Awards

Op vrijdag 25 februari zijn in Londen naar jaarlijkse gewoonte de International Property Awards uitgereikt. Deze prestigieuze prijs beoordeelt vastgoedprojecten op verschillende domeinen en in verschillende categorieën. Het Belgische architectenbureau Jaspers-Eyers Architects is een terugkerende laureaat op het event. Dit jaar viel het bureau opnieuw een bijzondere eer te beurt. Het kantoorgebouw Quatuor, een project van ontwikkelaar Befimmo, ontworpen en uitgevoerd door Jaspers-Eyers, is verkozen tot Best of Europe in de categorie Kantoorgebouwen. De jury van de IPA bestaat uit meer dan honderd experts uit verschillende segmenten van de vastgoedsector. Elk project wordt beoordeeld op een aantal criteria zoals ontwerp, kwaliteit, dienstverlening, originaliteit en duurzaamheid.

Welzijn en duurzaamheid

Quatuor is een kantoorproject aan de ingang van de Brusselse Noordwijk. Op de plaats van het voormalige Boudewijngebouw zetten Jaspers-Eyers en vastgoedoperator Befimmo een energetisch performant project neer dat, ondanks zijn aanzienlijke oppervlakte van ruim 60.000 m2, uit vier compacte volumes bestaat. Quatuor heet het BREEAM Outstanding-certificaat gekregen, wat deels te danken is aan het spel van open en gesloten in de gevel, het beperkte glasoppervlak en de 1400 verticale zonnepanelen die loodrecht op de façade staan. Het resultaat is een bijzondere combinatie van energiewinning en esthetiek. Doorheen het hele project staan ecologie en welzijn centraal. Denken we maar aan de overal aanwezige planten, bloemen, bomen en groendaken, die bijdragen tot een gezonde, aangename omgeving voor de werknemers.
 

Compacte reus, zachte vormen

Quatuor heeft zijn compactheid te danken aan de driehoekige en afgeronde volumes, die de voorbijganger bijna vanzelf uitnodigen in het groene binnengebied. Meer nog: Dankzij de diagonale kijklijnen tussen de volumes wordt van overal in het gebouw connectie gelegd met de stad. Die verbinding is het meest tastbaar in de transparante sokkel, die zorgt voor een open relatie tussen de binnentuin en de straat en interessante opties biedt voor commerciële ruimte. De aandacht voor doorzicht, publieke ruimte en aansluiting met de omgeving maakt dat het project ongekunsteld ligt ingebed in het bestaande stadsweefsel. Quatuor strekt zijn tentakels uit in de omgeving en zoekt een relatie met de bestaande context.
 

Vier volumes, verbonden met elkaar en de stad

De vier volumes van het gebouw variëren in hoogte naargelang van hun ligging in het stadsweefsel en sluiten op die manier organisch aan bij hun omgeving. Het hoogste volume bevindt zich aan de kant van de Albert II-laan en de Kleine Ring rond Brussel. Het laagste volume connecteert met de gebouwen aan de overkant van de straat en de bewoning in het naastgelegen stadsdeel. Ook met de vrij massieve,  gesloten gevel sluit Quatuor veeleer aan bij de naburige woningen dan bij de torens in de Noordwijk, die vaak door glas worden getypeerd. De transparante sokkel rondom het gebouw verenigt de vier torens met elkaar en zorgt ervoor dat het project een beetje lijkt te zweven. De twee verdiepingen boven op de sokkel zijn anders - meer gesloten - dan de typeniveaus erboven. Achter de massieve, schuin oplopende gevels helemaal bovenaan schuilen zuidgerichte daken met zonnepanelen.

Bron: Jaspers-Eyers Architects
Deel dit artikel:

Onze partners