Sereen en comfortabel werken in het hoogste CLT-gebouw van Brussel (ARCHi2000)

Monteco is een opmerkelijk kantoorgebouw in de Europese wijk van Brussel, en een primeur als hoogste houten constructie in de hoofdstad. Het milieuvriendelijke gebouw, ontworpen door ARCHi2000 in samenwerking met VK architects+engineers, part of Sweco, combineert esthetiek, ecologie en innovatie. Zo is het een baanbrekend voorbeeld dat duurzame architectuur combineert met innovatieve technische keuzes en bouwconcepten om een serene en comfortabele werkomgeving te creëren.

Het kantoorgebouw Monteco is de hoogste CLT houtbouw in Brussel. Met uitzondering van de kern in prefab beton volle wand, zijn de pilaren, balken, platen en wanden gemaakt van zichtbaar hout. Deze primeur is een indicatie van de duurzame insteek van het project, waar milieubewustzijn in balans is met het gebruikerscomfort.

 

Teruglopende vloeren

Het nieuwe kantoorgebouw, gelegen op een klein perceel op de kruising van Montoyerstraat en Nijverheidsstraat, vervangt een verouderd gebouw van lage kwaliteit. Hoewel het ontwerp het principe van de vrijdragende verdiepingen volgt dat de vier hoekgebouwen kenmerkt die nu het kruispunt vormen, is dit nieuwe gebouw radicaal anders dan het oude. In tegenstelling tot de andere typische gebouwen in de buurt, waarvan de vloeren geleidelijk aan teruglopen, hebben de ontwerpers ervoor gekozen voor twee teruglopende vloeren in een enkel blok om een groot en royaal terras vrij te maken.

 

Spel van licht en schaduw

De opstelling van de kernen laat een maximum aan nuttige oppervlakte toe, rekening houdend met de kleine omvang van het perceel. Beglazing over de hele hoogte van de gevels bevordert de visuele porositeit tussen het interieur en het exterieur. De verticaliteit van dit kleine hoekgebouw wordt geaccentueerd door lange, diepe, heldere verticale metalen profielen die een spel van licht en schaduw creëren de hele dag door.

 

Baanbrekende energie-efficiëntie

Met de huidige klimaatuitdagingen wil Monteco ook een toonbeeld zijn van duurzaamheid en energie-efficiëntie. Het sobere ontwerp voldoet aan de strenge EPB-regelgeving van het Brusselse Gewest en onderscheidt zich door een primair energieverbruik van jaarlijks slechts 138 Kwh/m².

Hernieuwbare energiebronnen staan in voor bijna een kwart van de primaire energiebehoefte. Een vooruitstrevend warmtepompsysteem voor verwarming en koeling met 4-pijpswarmtepompen en hygroscopisch warmterecuperatiewiel speelt daarin een belangrijke rol. Deze maakt Monteco ook fossielvrij en dus CO2-neutraal. Andere passieve energieoplossingen, zoals free-cooling en vraaggestuurde ventilatie, reduceren verder het gebruik.

 

Slim energiebeheer voor optimale efficiëntie

Een intelligente zelfregulering optimaliseert de verdeling van de energie, en houdt daarbij rekening met externe en interne omstandigheden, zoals de bezettingscyclus. Makkelijk toegankelijke regel- en bedieningselementen garanderen een vlotte aanpasbaarheid. Met de eindregelaars in een speciale kast, wordt tegelijk de veiligheid gegarandeerd. Het verbruik kan geraadpleegd worden ook op afstand. alarmtransmissie.Welzijn en comfort voor een gezonde werkomgeving

Monteco werd ontworpen met het oog op de gezondheid en het comfort van de gebruikers. De ventilatiesystemen van het gebouw voldoen aan de hoogste normen inzake luchtkwaliteit op de werkplek, met boxen met variabel debiet die zich aanpassen aan de bezettingsgraad en zorgen voor een optimale luchtcirculatie. Bovendien zijn de systemen uitgerust met CO2- en temperatuurdetectiesensoren om de luchtstroom te regelen.

 

Akoestiek

Akoestisch comfort kent een aantal uitdagingen bij een CLT lichtgewicht structuur. De experts akoestiek hebben daarom maximaal ingezet op isolatie van de buitengevel, lucht- en contactgeluidsisolatie tussen de ruimtes, beheersing van de nagalmtijden alsook de geluidsniveaus van de apparatuur.

Bron: VK architects+engineers, part of Sweco | ARCHi2000

Deel dit artikel:

Met medewerking van

Onze partners