Verticale bos van Utrecht kiest voor Forestlines® van Paulussen

In het Utrechtse stationsgebied realiseert Bouwcombinatie Wonderwoods (Boele & van Eesteren | Kondor Wessels Amsterdam) op dit moment Wonderwoods, in opdracht van Wonderwoods Development.
Wonderwoods omvat twee groene torens die met elkaar verbonden worden door een ondergrondse stallinggarage en een loopbrug. De torens met een oppervlakte van in totaal 70.000 m2 krijgen een divers programma met onder andere huur- en koopwoningen, kantoren, retail, horeca, educatie, cultuur en een semipublieke semi-openbaar dakpark. De bouw van Wonderwoods wordt naar verwachting Q1/Q2 2024 afgerond.

Wonderwoods bestaat uit twee groene torens van ca. 105 en 73 meter hoog. De hoogste toren, naar ontwerp van Stefano Boeri Architetti – het in Milaan gevestigde architectenbureau dat wereldwijd bekend staat om zijn baanbrekende Bosco Verticale – wordt voorzien van een verticaal bos van beplanting aan de balkons en gevels.

De tweede toren komt naast bioscoop Kinepolis en wordt gekenmerkt door de voor MVSA Architects typerende rondingen in de gevels. Dit ontwerp heeft veel groen aan de binnenzijde; zo krijgt de toren een groot atrium en wintertuinen langs de gevels.

Icoon voor Utrecht als slimme stad van de toekomst

De gemeente Utrecht heeft een ambitieuze strategie voor duurzaamheid, groen en gezondheid. Wonderwoods werd uitgekozen vanwege de hartverwarmende, groene en rijke mix van wonen, werken, ontspanning, cultuur en horeca.

Een vernieuwend stedelijk landschap met één hectare aan bomen en struiken in en op de gevels van beide torens. Een schitterende, inspirerende nieuwe leefomgeving waarin stadsbewoners in harmonie met de natuur kunnen leven.

Keuze voor Forestlines®

Forestlines voldeed aan de gezochte uitstraling die door de architecten werd gezocht. Daarbij is ook de brandreactieklasse een uiterst belangrijk item als het over de keuze van gevelbekleding gaat.

Forestlines verpulverde de grenswaarden in END-USE testen en haalde zelfs brandreactieklasse B s1 d0 met onbehandeld hout.
Tot voor kort was brandreactieklasse B met onbehandeld hout voor de wetenschap onmogelijk.

Forestlines® staat voor ecologie

In nauw overleg met opdrachtgevers en bouwheer, werd er gekozen om de houten gevelbekleding helemaal in FSC100% te doen. Forestlines® zorgt ervoor dat brandklasse B behaald wordt zonder enige toevoeging van brandvertragers, voor mens en milieu is dit een groot pluspunt.

Red Dot Award 2022

Forestlines® werd dit jaar twee keer bekroond door de Red Dot Awards – de grootste innovatie- en designprijzen van Europa. Het product won in de categorie ‘Materials and surfaces’ en ging ook met de prijs voor 'Best innovative product’  aan de haal.

Deel dit artikel:
Onze partners