Vlaamse Overheid legt eerste steen van grootste passieve kantoorgebouw in België

Vlaams viceminister-president en minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans legde op 1 juli de eerste steen van het Herman Teirlinckgebouw op de site van Tour en Taxis. Dit nieuwe Vlaams Administratief Centrum, de toekomstige werkplek van 2.600 Vlaamse ambtenaren in Brussel, heeft een oppervlakte van zo’n 46.000 m² en wordt het het grootste passieve kantoorgebouw van België. Het ontwerp is van Neutelings Riedijk Architecten, dat samenwerkte met CONIX RDBM en Bureau Bouwtechniek.

Na vijf Vlaamse administratieve centra in Antwerpen, Brugge, Gent, Hasselt en Leuven, krijgt nu ook Brussel een nieuw kantoorgebouw voor de Vlaamse administratie. Homans zwaaide op de eerstesteenlegging met lof over het nieuwe project: "13 entiteiten, nu nog verspreid over onder andere het Phoenixgebouw en het Boudewijngebouw, verhuizen in 2017 naar hier. Daarmee besparen we 29 procent op de werkingskosten voor onder andere het gebouwbeheer, de catering en verplaatsingen tussen de verschillende gebouwen. Het gebouw wordt tevens het grootste passieve kantoorgebouw in België."

De nieuwbouw zal met zijn toren van net geen 60m hoog mee de skyline van Brussel bepalen. De site is ook goed toegankelijk vanuit de naburige stations. In de toekomst komt er een voetgangersbrug in het verlengde van de Simon Bolivarlaan en ook de voetpaden langs dit traject worden aangepast. "De Vlaamse Overheid is erg trots op dit project. Brussel blijft de hoofdstad van ons land, wij laten Brussel niet los," aldus Homans.


3D-maquette

Vlaanderen is een pionier op vlak van 3D-printtechnologie. Dat vakmanschap werd verankerd in het DNA van het gebouw door een 3D-geprinte maquette mee in te kapselen in de fundamenten. Zo wordt Vlaamse innovatie opgenomen in de ziel van het nieuwe VAC zodat het iedereen kan inspireren die in het gebouw aan de slag gaat.

 

Partners:

Architectuur: Neutelings Riedijk Architecten, Rotterdam i.s.m. CONIX RDBM Architecten, Brussel

Bouwtechniek: Bureau Bouwtechniek, Antwerpen

Projectleiding: Dieter De Vos Architecten, Brussel

Stabiliteit: Ney + Partners, Brussel

Technieken: Boydens, Dilbeek

Akoestiek: Scala Consultants, Leuven

Brandveiligheid Arcadis, Brussel

Veiligheidscoördinatie Probam, Erembodegem,

Aannemer: Van Laere NV Algemene Aannemingen, Zwijndrecht

 

Deel dit artikel:

Met medewerking van

Onze partners

GAimage