Vroegere Combori-site op Linkeroever wordt innovatieve woon- en werkplek (awg architecten & ORG Permanent Modernity)

De site met de imposante hal, in totaal meer dan 36.000 m² groot, ligt naast het stadsuitbreidingsproject Regatta, de nieuwe woonwijk aan het Galgenweel op Linkeroever.
De hal van meer dan 27.000 m² werd in 1962 opgericht door Polydoor Mintiens als 'COmptoir de BOulots et RIvets'.

Vastgoedontwikkelaar Vooruitzicht wil samen met de overheid een creatieve innovatiehub creëren op de voormalige Combori-site op Linkeroever. Het doel is de site met de imposante hal te herontwikkelen tot een creatieve hotspot met woningen en ruimte voor innovatieve bedrijven in de stedelijke logi- en mobitech. Het vergunningsdossier zal op het einde van dit jaar klaar zijn voor indiening en ruimte creëren voor kleinschalige retail, een jeugdlokaal, een sporthal en een plek voor recreatie of cultuur. Aan de ontwerptafel zitten awg architecten & ORG Permanent Modernity.

De Vlaamse investeringsmaatschappij PMV gaat deel uitmaken van de vastgoedvennootschap Force Blue NV, eigendom van vastgoedontwikkelaar Vooruitzicht, met als doel de bouw van een innovatieve woon- en werkplek op de voormalige Combori-site. De site - met een oppervlakte van meer dan 36.000 m² - ligt naast het stadsuitbreidingsproject Regatta, de nieuwe grootschalige woonwijk aan het Galgenweel op Linkeroever, eveneens een initiatief van Vooruitzicht.

 

Innovatiecampus

Het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) ‘FAB181’ werd vijf jaar geleden goedgekeurd door de Antwerpse gemeenteraad en maakt de herontwikkeling van de site mogelijk tot een stedelijke werk- en woonlocatie. De site wordt gedomineerd door een imposante bakstenen hal van meer dan 27.000 m² die in 1962 werd opgericht door Polydoor Mintiens als 'COMptoir de BOulots et RIvets'. ​

“Vandaag is het gebouw vooral in gebruik als magazijn en vinden er recreatieve activiteiten plaats. De ligging en het gabarit van het gebouw bieden interessante mogelijkheden. We denken er in de eerste plaats aan om de plek om te vormen tot een innovatiecampus waar creatieve ondernemers en kennisinstellingen kunnen samenwerken aan de stedelijke mobiliteit en logistiek van morgen”, zegt Nathalie Nieuwinckel, verantwoordelijke Acquisitie en Ontwikkeling bij Vooruitzicht

 

Meerwaarde bieden

Vooruitzicht houdt het projectmanagement voor de site in handen en zal later ook instaan voor de commercialisatie. Als aandeelhouder gaat PMV de site mee ontwikkelen. “Het gaat om een groot en complex project met een innovatieve invulling voor een onderbenut gebied. Zeker bij de ontwikkeling en realisatie van het bedrijfsecosysteem kan PMV een meerwaarde bieden”, aldus ​ Erwin Vrijens, hoofd vastgoed bij PMV.

Voor de ontwikkeling van de innovatiehub werken de partners samen met prof. Alexander D’Hooghe, bekend als intendant voor de overkapping van de Antwerpse ring, die met zijn bureau ORG Permanent Modernity oplossingen zoekt voor complexe stedelijke vraagstukken. De architectuur wordt vormgegeven door de twee gerenommeerde architectenbureaus awg architecten en ORG Permanent Modernity.

Bron: Bereal
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners