Zwembadcomplex Aquatopia kiest voor UltraPly TPO-membraan van Elevate

In Aalst kunnen de inwoners sinds eind 2022 terecht in een gloednieuw zwembadcomplex. Water is er in overvloed in de verschillende baden en glijbanen, maar om (regen)water doorheen de jaren buiten te kunnen houden, rekende het bouwteam op de expertise van de dakdekkers van Roteam. Zij tekenden met het witte UltraPly TPO-membraan van Elevate voor een duurzame, reflecterende oplossing die bovendien compatibel is met zonnepanelen.

9.200 m2 plat dak

Het zwembadcomplex Aquatopia in Aalst bestaat uit twee grote zwembaden, een instructiebad, een recreatief gedeelte, 220 meter glijbanen en een multifunctionele sportzaal. Goed voor een dakoppervlak van bijna 10.000 m2 met heel wat technische installaties en dakdoorvoeren. De isolatie, de afdichting en de afwerking van het dak moesten dus niet alleen snel, maar ook met de nodige expertise gebeuren. Een kolfje naar de hand van Roteam, dakspecialist uit Zaventem en tevens Licensed Contractor van Elevate.

Wit ultraply tpo-membraan van elevate

Voor de afdichting van het grote dakoppervlak werd geopteerd voor het UltraPly TPO-membraan van Elevate. Dit witte membraan is esthetisch, duurzaam en milieuvriendelijk tegelijk. De lichte kleur reflecteert het zonlicht en houdt zo samen met de isolatie de warmte beter buiten (en verhoogt het rendement van de zonnepanelen, 4.000 m2 in totaal). Doordat UltraPly TPO geen weekmakers bevat, is een levensduur van 30 à 35 jaar bovendien makkelijk haalbaar. Ook interessant is dat de TPO-folie van Elevate perfect compatibel is met zonnepanelen en groendaken.

Volledig daksysteem

Het dakcomplex van Aquatopia is opgebouwd uit vier lagen. Van binnen naar buiten: steeldeck, een bitumineus dampscherm, PIR-isolatie en uiteindelijk de UltraPly TPO-folies. Deze laatste werden door het team van Roteam met Bonding Adhesive contactlijm en met behulp van een lijmkar volvlakkig verkleefd bovenop de PIR-isolatie. Die was dan weer op haar beurt verkleefd op de dampremmende laag.

Ultrasnelle plaatsing

Met één TPO-dakbaan (van 3,05 m x 30,5 m) kon meer dan 90 m2 in één stuk afgedicht worden. Dat zorgde voor veel minder naadverbindingen op het dak en bovenal voor een ongeziene plaatsingssnelheid. De weersomstandigheden vormden daarbij geen obstakel, want de instellingen van de heteluchtautomaat waarmee de naden aan elkaar gelast werden, kunnen aangepast worden aan koudere temperaturen. Het Elevate UltraPly TPO-membraan kan bijgevolg het hele jaar door geïnstalleerd worden.

Veelzijdig zwembadcomplex

Aquatopia in Aalst opende in twee fasen de deuren: het zwemgedeelte in het najaar van 2021 en het recreatieve gedeelte een jaar later. Het zwembadcomplex bestaat uit een 50-meterbad met drenkelingendetectie systeem, het Ilse Uyttersprot-bad van 25 meter (met 12 banen en verstelbare bodem) en een instructiebad. Daarnaast zijn er zeven glijbanen, een funzone voor de allerkleinsten en een duiktoren van 5 meter hoog. De triatlonruimte en de sportzaal vervolledigen het allround sportcomplex.

Aannemer van dit bouwproject was Vita Groep, specialist in de ontwikkeling van zwembad- en sportinfrastructuur. Slangen + Koenis Architecten, ook gespecialiseerd in zwem- en sportaccommodaties, tekende voor het ontwerp.

Bron: Holcim
Deel dit artikel:
Onze partners