Technisch Centrum Mortsel: circulair bouwen met biogebaseerde materialen in de praktijk (stil(l)architectuur)

In Mortsel krijgt de stadswerf een nieuw onderkomen dat inzet op circulair bouwen en efficiënt ruimtegebruik. Stil(l)architectuur ontwierp een functioneel en flexibel gebouw waarin biogebaseerde materialen, demonteerbare elementen en energie-efficiënte technieken centraal staan. De vervanging van de oude, verouderde stadswerf door deze toekomstgerichte nieuwbouw illustreert hoe duurzaamheid en praktische noden perfect kunnen samengaan. Het project werd gerealiseerd in samenwerking met Ingenieursbureau Ben Verbeeck en partners (stabiliteit), Tecnobel (speciale technieken), Veco Construct (EPB) en Vinco Engineering (veiligheidscoördinatie). De uitvoering was in handen van hoofdaannemer dhulst’ nv.

De gevel van het nieuwe Technisch Centrum is opgebouwd uit prefab houtskeletpanelen met isolatie van lokaal geteeld stro. Dit materiaal zorgt voor een uitstekende thermische prestatie en een minimale ecologische voetafdruk. De gevelplint en kroonlijst zijn uitgevoerd in thermisch behandeld hout, terwijl polycarbonaatpanelen, hier toegepast als gevelafwerking, een zekere transparantie naar de omgeving bieden en bij hergebruik eenvoudig demonteerbaar zijn. Binnenin zijn de niet-brandwerende wanden volgens hetzelfde principe opgebouwd, wat flexibiliteit in de toekomst garandeert.

Aanpasbaar gebouw

Het gebouw is structureel opgevat als een skeletconstructie met een vrij indeelbare plattegrond. Oorspronkelijk was een volledig houten draagstructuur voorzien, maar door de sterke stijging van houtprijzen tijdens de ontwerpfase werden de kolommen, balken en verdiepingsvloer vervangen door beton. T.p.v. de dakconstructie werden de houten balken behouden en werd de initiële houten dakvloer vervangen door steeldeck, wat een herbruikbaar materiaal is. De gevels en binnenwanden blijven niet-dragend, waardoor het gebouw eenvoudig aanpasbaar blijft. Door de circulatiezone buiten te plaatsen, gaat binnen geen ruimte verloren aan verkeerszones.

De ligging in een kmo-zone naast het recyclagepark draagt bij aan een efficiënte werking van de stadswerf. Op energetisch vlak is het gebouw uitgerust met een geothermische warmtepomp, die in bepaalde zones ook passieve koeling mogelijk maakt. Alle technieken zijn zo geplaatst dat ze eenvoudig bereikbaar en vervangbaar zijn. Alle daken zijn ingericht als groendaken en maximaal uitgerust met fotovoltaïsche panelen. Bovendien worden in samenwerking met natuurorganisaties voorzieningen geïntegreerd voor vleermuizen en vogels, gezien de nabijheid van natuurgebied Klein-Zwitserland.

Efficiënte inrichting

Een belangrijke ontwerpuitdaging was de beperkte perceelgrootte van 5.269 m², minder dan de helft van de vorige site. Dit vroeg om een uiterst efficiënte inrichting, waarin elke vierkante meter doordacht benut wordt. Het ontwerpteam zocht een balans tussen kostenefficiëntie en het maximaal toepassen van circulaire principes, zonder in te boeten op gebruikscomfort of flexibiliteit.

Met zijn modulaire opbouw, doordachte materiaalkeuzes en energiezuinige technieken is het Technisch Centrum Mortsel een voorbeeld van circulair bouwen in de praktijk. De combinatie van een flexibel indeelbare structuur, demonteerbare materialen en een toekomstgerichte energetische aanpak maakt het gebouw robuust en aanpasbaar aan de veranderende noden van de stadsdiensten.

Bron: stil(l)architectuur
Deel dit artikel:
Onze partners