Absorberende baffles optimaliseren akoestisch comfort in minimalistische kantooromgeving (STAUT)

© Nick Claeskens
© Nick Claeskens
© Nick Claeskens
© Nick Claeskens
© Nick Claeskens
© Nick Claeskens
© Nick Claeskens
© Nick Claeskens
© Nick Claeskens
© Nick Claeskens
© Nick Claeskens
© Nick Claeskens
© Nick Claeskens
© Nick Claeskens
© Nick Claeskens

Het bedrijf Amadys, een leverancier van passieve apparatuur voor telecom, elektriciteit, water en gas, stelde het architectenbureau STAUT uit Boechout aan voor de renovatie van hun hoofdkantoor in Antwerpen. De architecten besloten een minimalistisch ontwerp te creëren dat naadloos aansluit bij het prachtige erfgoed van het pand waarin het kantoor zich bevindt. Om het akoestisch comfort te verbeteren, werd gekozen voor absorberende baffles. Die werden elegant geïntegreerd in het donkere interieur.

Het nieuwe hoofdkantoor van Amadys is gesitueerd aan de oever van de Schelde op hoogste verdieping van een jaren 80 kantoorgebouw vlak bij het Eilandje. STAUT stripte het volledige interieur en ontwierp een strak plan dat inspeelt op de panoramisch zichten. Enerzijds heb je perspectieven op de oude binnenstad, anderzijds zijn er vergezichten op rivier en de haven van Antwerpen. 

Het plan wordt georganiseerd rondom een centrale toog en de 'abdijtafel' die een belangrijke rol speelt binnen het teamgegeven van het bedrijf. Meeting rooms, landschapskantoor, boardroom en individuele kantoren worden gerangschikt rondom deze centrale plek. De plan organisatie maakt het mogelijk dat er doorzichten zijn in heel het kantoor en er een zeer ruimtelijk gevoel ontstaat.

De materialisatie van het interieur is gedeeltelijk geïnspireerd op de vroegere inrichting dat de bouwheer zeer aansprak. De claustra wanden zijn gerecupereerde elementen, evenals de meeste deuren. Het gebruik van hout refereert naar de kisten op de loskade. Het kantoorgebouw staat immers op de vroegere Sint Pieters vliet. De donkere kleuren geven het loftkantoor een stijlvolle uitstraling het blauw is een verwijzing naar het bedrijfslogo.

Akoestische baffles zijn als interieurelement verwerkt en zorgen voor een hoog comfort voor de gebruikers. De baffles zijn vervaardigd uit gerecyclede PET-flessen, wat een waardevolle bijdrage levert aan duurzaamheid binnen dit project. Vanaf de allereerste planningsfasen was DOX Merford nauw betrokken als akoestische partner, terwijl Concept A een op maat gemaakt ophangsysteem ontwikkelde voor de installatie van deze materialen.

Bron: STAUT & architectenweb
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners